Tradițiile cooperatiste, formele juridice și cultura cooperării sunt diferite de la un continent la altul și de la o țară la alta. În istoria cooperativelor cunoaștem accente sectoriale, cum ar fi construcția de locuințe, producția în agricultură sau tranziția energetică ca o nouă piață în vremuri de criză climatică. Prin urmare, dezvoltarea pieței cooperatiste se împarte între țările din Asia, Africa și America Latină.
În cadrul programelor de finanțare germane și europene în domeniul economiei orientate spre binele comun respectiv économie sociale, se pune valoare pe abordarea condițiilor locale specifice, în special dacă se dorește ca succesele cooperativelor germane și vest-europene (în prezent în domeniul energiei civice) să aibă un impact în țara parteneră. Începând din 2001, Spelleken Assoc. și innova, prin studii științifice și cursuri de formare, au instituit metode și conținuturi pentru formare profesională și perfecționare în Germania și în Europa, care stau la baza cooperării lor internaționale. Două exemple actuale sunt:
În Republica Moldova continuă să fie valabile condițiile-cadru culturale și de reglementare din fosta Uniune Sovietică. Cooperativele ca formă de organizare nu sunt agreate, autoorganizarea social-economică este considerată rezonabilă doar pentru a evita restricțiile fiscale sau în umbra unor programe de finanțare generoase, iar procesele de dezvoltare ce durează ani de zile sunt aparent în afara discuției pentru cetățenii nerăbdători după ani de stagnare. Proiectele DBU Caz Cosnita (început la 1.10.2023) și Energia civică în Moldova (început la 15.10.2023, gestionarea în consorțiu de către innova) sunt ideale pentru a regândi paradigma energiei civice germane (tranziția energetică prin cooperative) și pentru a o face aplicabilă în țările din Parteneriatul Estic (Ucraina, Moldova, Armenia etc.) (a se vedea fișa informativă Biomethane de).
În America Latină multe țări se orientează spre consum propriu regional și tranziție energetică tropicală. Folosind exemplul Hondurasului, țară în curs de reformă, urmează să se dezvolte forme de organizare cooperativă pentru energia hidroelectrică de mici dimensiuni, agri-PV și biogaz. La fel de interesante sunt și oportunitățile pentru o tranziție energetică locală în Brazilia, unde membrii innova au realizat deja, cu ani în urmă, o muncă pregătitoare relevantă în dezvoltarea unor structuri de autoajutorare pentru femeile care nu dețin terenuri.