
Pe data de 3 ianuarie 2025, la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice a avut loc un eveniment de informare privind activismul social și crearea comunităților energetice. Ca și la evenimentul din Ștefan Vodă, reprezentanții comunității ecologice au fost informați despre introducerea recentă a conceptului în legislația Republicii Moldova. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Regulamentul cu privire la comunitățile de energie regenerabilă la 19 decembrie 2024. Prin urmare, prin intermediul acestui eveniment, participanții au aflat despre avantajele aderării la o cooperativă energetică.
Conform Regulamentului nr.743/2024, (p.9), obiectivul principal al comunității este producerea și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, mai degrabă, pentru satisfacerea nevoilor de energie ale membrilor sau asociaților comunității într-un mod durabil, creând beneficii de mediu, economice sau sociale pentru membrii sau asociații respectivi ori pentru regiunile în care aceasta își desfășoară activitatea, decât pentru obținerea profitului financiar.
Lipsa accesului la sursele de energie și la sistemele de transformare este o constrângere pentru dezvoltarea umană și economică. Mediul oferă o serie de surse de energie regenerabilă precum energia solară, eoliană, geotermică, hidroenergia, bioenergia și energia nucleară. Pentru a facilita accesul la cantitatea necesară de energie, statele europene dezvoltă conceptul de comunități energetice, care adesea este numită și energie civică. Inițiativele de energie civică încurajează comunitățile locale să se implice și să beneficieze de producția locală de energie verde.
Participarea membrilor este voluntară și deschisă, iar întreprindere mici și mijlocii pot participa într-o comunitate energetică atât timp cât producerea de energie nu este activitatea lor principală. Energia electrică poate fi comercializată sub anumite condiții. Comunitatea este o entitate autonomă și are obligatoriu statutul de persoană juridică, iar plafonul de capacitate a centralelor electrice deținute de aceasta, conform regulamentului nou aprobat, nu poate fi mai mare de 1MW.